برگزاري مراسم افتتاح كتابخانه اهدايي استاد محمد قهرمان و پرده برداری از نقش برجسته ایشان در دانشكده
به گزارش روابط عمومي دانشگاه فردوسي مشهد، برگزاري مراسم گراميداشت استاد محمد قهرمان و گشايش كتابخانه اهدايي ايشان و همچنين رونمايي از نقش برجسته استاد، روز چهارشنبه 30 ارديبهشت، در تالار فردوسی دانشكده ادبيات و علوم انساني برگزار شد.
در ابتداي اين مراسم دكتر سلمان ساكت، رئيس مركز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه و عضو هيأت علمي گروه زبان و ادبيات فارسي، با خير مقدم به ميهمانان گفت: امروز در تاريخ پر فراز و نشيب دانشكده ادبيات روزی فراموش نشدني است، نه تنها ازین رو که یاد و خاطره یکی از نامداران این دانشکده گرامی داشته می شود، چرا كه دانشکده ادبیات و علوم انسانی از این بزرگان و ناماوران کم به خود ندیده است. کسانی همچون جاویدنامان دکتر علی اکبر فیاض، دکتر احمدعلی رجایی بخارایی، دکتر غلامحسین یوسفی، دکتر عبدالحسین حایری و ... تنها شماری ازین مفاخر هستند که وجود تنها یکی از آنان هم به تنهایی کافی است تا ما که در این دانشکده و دانشگاه حضور داریم، به خود ببالیم و افتخار کنیم.
او ادامه داد: امروز روزی به یاد ماندنی است، چرا که برای نخستین بار نقش برجسته یکی از مفاخر این دانشکده بر روی دیوار آن نصب می شود. نقش برجسته اي كه حاصل تلاش نه ماهه مركز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه است، براي گراميداشت فردي كه بیش از 25 سال در كتابخانه اين دانشكده خدمت كرده و به زعم دكتر شفيعي كدكني در صف نخست بالندگي و تعالی فرهنگی خراسان در 50 سال اخير بوده است.
وی با اشاره به حرکت فرهنگی خانواده زنده یاد قهرمان در اهدای کتابهای ایشان به دانشکده ادبیات و علوم انسانی، گفت: امروز گرد هم آمده ایم تا از این خانواده فرهنگ دوست تقدیر نماییم.
دكتر ساكت با بيان اينكه استاد قهرمان در كسوت يك كارمند چنين آثار برجسته اي را خلق كرده است، يادآور شد: مركز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه به هيچ روي مفاخر دانشگاه را تنها در اعضاي هيأت علمي خلاصه نمي كند و بر اين باور است كه محيط بارور علمي و فرهنگی دانشگاه فردوسی مشهد، كارمندان و دانشجويان مهم و تاثيرگذاري را نیز در دامان خود پرورده است.
رئيس مركز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه در پايان با تشكر از دكتر كافي، رئيس دانشگاه فردوسي مشهد، كه حمايت هاي همه جانبه اي نسبت به بزرگداشت مفاخر دارند، این نوید را به فرهنگ دوستان داد که با حمایت مستقیم رییس دانشگاه كتابي شامل نامه هاي رد و بدل شده ميان استاد محمد قهرمان و مفاخر فرهنگي ايران در حال آماده سازي است كه چاپ آن گوشه هايي تازه از فرهنگ مداري و دغدغه مندي استاد را نشان خواهد داد.
دكتر محمدرضا هاشمي، معاون آموزشي و تحصيلات تكميلي دانشگاه، نيز با اشاره به سنت حسنه بزرگداشت مقام فرزانگان گفت: اين كار از سال ها پيش در دانشگاه فردوسي آغاز شده و با تاسيس مركز اسناد و مفاخر دانشگاه اين مهم به صورت جدي تر پيگيري شده است.
وي دانشكده ادبيات را منزل دوم استاد قهرمان دانست و خاطر نشان كرد: برگزاري انجمن ادبي ايشان كه هر هفته در منزل ایشان برگزار مي شد، نشان دهنده تعهد استاد به حوزه فرهنگ و ادب خراسان است.
دكتر هاشمي با بيان اينكه تاثير استاد قهرمان بر فضاي ادبي خراسان بي نظير است، ايشان را وزنه اي وزين در سبك هندي و آخرين حلقه در سبك خراساني معرفي كردند.
در ادامه دکتر رشيد كاكاوند، عضو هيأت علمي گروه زبان و ادبيات فارسي دانشگاه آزاد كرج، با ابراز خرسندي از اينكه نبض ادبيات در خراسان همچنان مي زند، گفت: استاد محمد قهرمان در فرهنگ امروز ما به درستي شناخته نشده اند و اين از عدم وجود جايگاه شايسته سبك هندي در ايران نشأت مي گيرد.
او با بيان نكات ظريف و دقيق شعر استاد قهرمان خاطر نشان كرد: اصل قرينه پردازي كه در معماري و ديگر شئون فرهنگي ما رايج است و در ادبيات نيز وجود دارد، در شعر استاد قهرمان به وفور يافت مي شود.
دکتر کاکاوند ايجاد تصاوير تازه در سبك هندي را كه علاوه بر اقتدا به سنت شعر فارسي از فرديت و تشخصي خاص پيروي مي كند، شاخصه اصلي شعر استاد قهرمان دانست و يادآور شد: مضمون هاي فردي و دغدغه هاي شخصي باعث شد كه استاد قهرمان يك نوگرايي ویژه را در شعر سنتي ايجاد كند.
در ادامه دكتر محمود فتوحي، عضو هيأت علمي گروه زبان و ادبيات فارسي دانشگاه فردوسي مشهد، با اشاره به نگاه منفی رایج نسبت به دوره سبك هندي در اغلب گروههای آموزشی، گفت: سهمگين ترين حملات به سبك هندي انجام گرفته است و اين در حالي است كه استاد قهرمان به دنبال احياي آن بود و در این راه گام های مهمی برداشت.
وي با بيان اينكه استاد محمد قهرمان با احياي 300 هزار بيت از سبك هندي پيشگام مدافعان سبك هندي بود، خاطرنشان كرد: ايشان 150 هزار صفحه از آثار دوره صفويه را بازنويسي كرده اند و با اضافه كردن مقدمه هاي متين و نكته سنجانه دين خود را به سبك هندي ادا كرده اند.
در ادامه پس از تقدير از همسر استاد محمد قهرمان، كتابخانه اهدايي ايشان افتتاح و از نقش برجسته استاد پرده برداری شد.
در اين مراسم از تمبر يادبود استاد محمد قهرمان، به عنوان يكي از شخصيت هاي برجسته و تاثيرگذار دانشگاه نیز رونمايي شد.
لازم به یاداوری است این نخستین بار است که برای یکی از مفاخر دانشگاه فردوسی مشهد تمبر یادبود منتشر می شود.