برگزاری نشست هم اندیشی جغرافیا

geo-1 

 

به مناسبت هفتۀ پژوهش و فناوری، نشست هم اندیشی جغرافیا در تاریخ 23 آذرماه 1394 در تالار شریعتی دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد با حضور جمعی از اساتید و دانشجویان جغرافیا برگزار شد.

در ابتدای این نشست، جناب آقای دکتر اعظمی؛ مدیر گروه جغرافیای دانشکده ادبیات، ضمن تشکر و قدردانی از حضور ارزشمند اساتید ودانشجویان و تبریک هفتۀ پژوهش، مباحث قابل ذکر در این نشست را خاطر نشان کردند.

در این نشست، جناب آقای حیدری؛ دانشجوی دکتری و پژوهشگر برنامه ریزی شهری، ضمن ارائه نمودن گزارشی از سفر علمی-پژوهشی خود به کشور ایتالیا،تاریخچه ای از کشور ایتالیا،سیستم شهری در این کشور و دانشگاه رم و اساتید برجستۀ این دانشگاه را مطرح نمودند و همچنین دستاوردهای فرصت مطالعاتی خود در ایتالیا و سطح امکانات به روز و پیشرفتۀ دانشگاه رم را نسبت به کشورهای درحال توسعه همچون ایران،شایان ذکر شدند.

دکتر حسین زاده، دانشیار ژئومورفولوژی و عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، به تجزیه و تحلیل جغرافیایی سیلاب بزرگ شهر ایلام پرداختند. ایشان ضمن اشاره به میزان خسارت بالای سیلاب به بناها و به حالت رودخانه درآمدن سیلاب در خیابان هایی که منتهی به محل خروجی سیل بودند و همجنین با ذکر کلیدهای کشف وقایع مشابه در گذشته، عدم کنترل سیلاب های غلیظ را توسط شبکۀ سطحی و تاثیر شکست های شیب محل جریان در توسعه یافتن سیلاب مورد تاکید قرار دادند. دکتر حسین زاده،توسعۀ شهری ایلام را بر تشدید سیلاب های شهری موثر دانستند.ایشان در پایان سخنان خود،توجه جدی به برنامه ریزی شهری در شهرهای میانی و شهرهای کوچک،بازنگری جدی در طرح های توسعۀ شهری،آشناساختن مهندسین شهرسازوعمران با اصول جغرافیای طبیعی و انسانی،تهیۀ طرح جامع جدید برای شهر ایلام با تاکید بر اصلاح بافت و شبکۀ زهکشی و همچنین اصلاح ساختار مدیریت بحران و تقویت جدی آن را بسیار مهم دانستند.

در ادامۀ این مباحث، جناب آقای دکتر مرتضی قورچی؛استادیار گروه جغرافیای دانشگاه شهید بهشتی تهران،مبحث پسافوردیسم و شهرهای جهانی را مطرح کردند. ایشان شیوۀ تولید پسافوردیسم را در شکل گیری وضعیت جدیدی به نام فضای جریان ها و جهانی شدن معاصر موثر دانستند و تکیه گاه مکانی فضای جریان ها در حقیقت شهری را مورد تاکید قرار دادند و خاطر نشان کردند؛در چارچوب چنین پارادایمی، ژئوپلیتیک، جنبۀ جهانی- محلی می گیرد و بحران های یک مکان محلی به نام شهر،به سرعت تبدیل به یک بحران جهانی می شود.

جناب آقای دکتر عباس مفیدی، استادیار اقلیم شناسی و عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، گزارشی از سفر خود به ایتالیا و فعالیت ها و پژوهش های مطالعاتی خود در کارگاه مدرسه ای پیشرفته در ایتالیا با میزبانی مرکز فیزیک عبدالسلام ایتالیا ارائه نمودند. این گارگاه در مدرسه ای پیشرفته واقع شده که با تاکید بر پدیدۀ خشکسالی و پیش بینی های هواشناسی اخیر برگزار شده و توسط سازمان هواشناسی جهانی مورد حمایت قرار گرفته بوده است. در ادامۀ این سخنان، ایشان بر مولفه ها و شاخص های اقلیمی که می توانستند باعث سیلاب ایلام هم بوده باشند و همچنین ساختار هوا و پیش بینی های وضع هوا، مروری کوتاه داشتند.

 

GEO-2