سخنرانی مدیر قطب در مجلس بزرگداشت دکتر رستگار فسائی

b-dr.rastegar

به گزارش رابط خبري دانشگاه فردوسي، آقاي دكتر ياحقي، مدير قطب علمي فردوسي و شاهنامه دانشگاه فردوسي مشهد يكي از دو سخنران ويژه مجلس بزرگداشت دکتر رستگار فسائی در دانشگاه شيراز بود.

سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران مرکز فارس با همکاری مؤسسة آموزش عالی حافظ، دانشنامة فارس و مؤسسة فرهنگی هنری شهرآفتاب به منظور بزرگداشت مقام علمی و خدمات فرهنگی دکتر منصور رستگار فسائی استاد بازنشستة دانشگاه شیراز، چهره ماندگار ایران و شاهنامه پژوه برجسته، در شیراز مجلسی علمی تشکیل داده بودند که در آن مقامات استان فارس، شخصیتهای علمی، استادان، فرهنگیان، شاعران، نویسندگان و قاطبة فرهنگ دوستان فارس شركت کرده بودند. در این مجلس باشکوه که شامگاه روز پنجشنبه 12 تیرماه 1394 در فضای باز کتابخانه ملی فارس برپا شده بود از دکتر محمد جعفر یاحقی مدیر قطب علمی فردوسي و شاهنامه  به عنوان یکی از دو مهمان خارج از استان فارس برای سخنرانی دعوت شده بود. در این جلسه پس از سخنرانی و گزارش رئیس کتابخانه ملی فارس و دبیر همایش چند سخنرانی در ابعاد کارها و خدمات دکتر رستگار ایراد شد. اجرای ورزش باستانی و نقل ابیاتی از شاهنامه، اجرای تئاتر رستم و سهراب توسط گروه آریا، شعرخوانی چند تن از شاعران برجستة فارس، رونمایی از آلبوم تمبر ویژه نکو داشت دکتر رستگار، رونمایی از سه کتاب: نیکدل نامور(زندگی نامه و آثار پژوهشی دکتر رستگار فسائی)، شرح شش جلدی شرح حافظ و دکتر احمد مهدوی دامغانی و میراث ادبی و فرهنگی او، هردو به قلم دکتر رستگار از دیگر برنامه­های این نکوداشت بود. پایان بخش این برنامه سخنان و تشکر دکتر رستگار فسائی از سخنرانان و برگزارکنندگان این مجلس بود.

سخنرانی آقاي دکتر یاحقی در مورد آثار و خدمات دکتر رستگار در زمینة شاهنامه پژوهی بود. وی در این سخنرانی آثار دکتر رستگار در مورد شاهنامه را به چند بخش تقسیم کرد و اهمیت  مزایای هر بخش از این کارها را برشمرد. وی گفت دکتر رستگار تحقیقات خود را با شاهنامه آغاز کرد و پس از چند دهه از فردوسی به حافظ رسید. بخشی از مطالعات دکتر رستگار برای نشان دادن تأثیر فردوسی بر دیگر شاعران و از آن جمله حافظ و سعدی بود. او در مسیر پژوهشهای خود با شیوه ای پهنارو وسعت کار فردوسی و میزان تأثیرپذیری او از دیگر آثار پیش از خود را هم نشان داده است. بنا براین فردوسی از نگاه او مفصل شعر و فرهنگ ایران پیش و پس از خود بوده است.  یاحقی اصطلاح «پیکرگردانی در اساطیر» را که دکتر رستگار در این باب کتابی نوشته است در مطالعات اساطیری به نام وی نامبردار یافت چنان که مطالعات وی در مورد اژدها در اساطیر و تلاش او برای ارتباط شاهنامه با هویت ملی را هم از ویژگیهای مطالعات شاهنامه پژوهی رستگار به شمار آورد. وی به برخی از مطالعات ابتکاری رستگار در حوزة شاهنامه پژوهی از جمله نظریة «روایتی دیگر در مرگ رستم» و بررسی معانی «گفتن» در شاهنامه و پیدا کردن 41 معنی برای این کلمه که هم از دقت نظر محقق و هم از عظمت کار فردوسی در تحکیم بنیان زبان فارسی حکایت می کند، اشاره کرد. در پایان هم ضمن تجلیل از مقام دکتر رستگار در زمینة شاهنامه پژوهی اعلام کرد دکتر رستگار به همان اندازه که برای شما اهالی فارس موجب افتخار است، به دلیل کوششهایش برای شناساندن شاهنامه و ارزشهای فرهنگ ملی برای خراسان هم عزیز و گرامی است.

بزرگداشت دکتر رستگار در فارس نشانة احترام به علم و حق شناسی نسبت به کسانی بود که عمر خود را صرف اعتلای فرهنگ و ادب این مرز و بوم کرده اند.